header afb

Gala ARBC editia a IV-a 2019, eveniment de marca al industriei brokerajului de credite

 

Gala Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite editia IV 2019 va avea loc miercuri 20 martie la Castelul din inima Bucurestiului – Le Chateau, incepand cu orele 19.30.

Devenit deja traditie, evenimentul reuneste si recunoaste eforturile, ambitiile si realizarile industriei bancare in parteneriat cu industria de brokeraj in cresterea intermedierii si a incluziunii financiare responsabile si de calitate.

Vor fi premiate inovatia, produsele, strategia si determinarea care au contribuit la dezvoltarea si consolidarea parteneriatelor si cresterea calitatii serviciilor financiare si de intermediere credite pe piata din Romania.

„Industria de brokeraj incepe sa fie vizibila si sa ocupe locul pe care-l merita in modelul de arhitectura deschisa al industriei bancare. Vedem in economiile mature o legatura directa intre gradul de intermediere financiara si cota de piata a brokerilor de credite. O industrie puternica de brokeraj arata gradul de maturitate al pietei, de incluziune, de educatie financiara si de incredere in serviciile bancare.” – a declarat Anca Bidian – Presedinte ARBC.

Sunt invitati la aceasta seara speciala peste 120 de reprezentanti de marca din industria financiar-bancara, Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor, colaboratori, parteneri, clienti si prieteni.

Gala va fi prezentata de Stelian Muscalu si ilustrata cu proiectii 3D de Les Ateliers Nomad.

Multumim partenerilor nostri si promitem o seara de neuitat:

GOLD

 
OTP Bank
 

SILVER


BRONZE


Imagini de la Gala Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite editia III 2018

 

Vizionati un scurt memento video aici: https://youtu.be/9uCLAcQ2tbg

 

Liviu Andrei, MP AFB, despre eliminarea ROBOR

"Elimarea ROBOR sau schimbarea modului de calcul este o utopie şi o variantă ar fi ca dobânzile să fie calculate în funcţie de dobânda de referinţă a BNR şi astfel ratele ar fi mai mici." a declarat pentru Stirile ProTV Liviu Andrei, managing partner ALLIANCE Finance Broker.

OUG 52 din 2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a transpus în legislația noastră o Directivă Europenă, prevede la articolul 38, alin 1, litera a) ca dobânda variabilă poate fi calculată în funcție de indicii ROBOR/EURIBOR sau dobanda de referinta BNR.

Dobânda va fi compusă dintr-un indice de referință EURIBOR/ROBOR/LIBOR la o anumită perioadă sau din rata dobânzii de referință a Băncii Naționale a României, în funcție de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului;

Conform legii in vigoare, in cazul renuntarii la indicele ROBOR, varianta de rezerva este trecerea la dobanda de referinta BNR, a carei valoare s-a pastrat la 2,5% din 8 mai 2018. Asta ar insemna o scadere cu cel putin 0,5% a dobanzilor variabile la creditele in lei.

Vom urmari impreuna cum se va derula si incheia aceasta dezbatere!

Povestea editiei cu numarul 3 a Galei Brokerilor de Credite

Alliance Finance Broker, în calitatea sa de membru al Asociației Române a Brokerilor de Credite, a celebrat în cadrul Galei organizate de BeLoved Events pe 21 martie 2018 la Le Château – Castelul din inima capitalei, 10 ani de existență ai ARBC dedicați Experienței, Excelenței și Viitorului în Servicii Financiare.

       Ca în fiecare an, ne-au fost alături parteneri din industria financiar-bancară, societăți financiare nebancare, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, presă și clienți.

În cadrul Galei, Asociația Română a Brokerilor de Credite a prezentat rezultatele din 2017 și a premiat cele mai bune produse de creditare, cele mai bune bănci și societăți financiare nebancare, dar și cele mai bune initiative și programe de educație financiară, toate contribuind la creșterea calității serviciilor financiare oferite clienților săi.

Liviu Andrei, vicepresedinte al Asociației Române a Brokerilor de Credite și managing partner Alliance Finance Broker, a acordat Băncii Comerciale Române premiul Banca Anului, în urma voturilor celor 450 de membri ai ARBC, conform propriilor experiențe și a feedback-ului primit din partea clienților, pe tot parcursul anului 2017, nominalizații acestei categorii fiind: Alpha Bank, BCR și Idea Bank.

Felicităm pe această cale toți partenerii și colaboratorii nominalizați și premiați în cadrul Galei de anul acesta și asteptăm cu încredere și interes evoluția sistemului financiar-bancar pe parcursul anului 2018. Celelate premii au fost:

  • Cea mai bună rețea (nominalizări: BCR, Unicredit Bank România , OTP Bank România). Câștigător: Unicredit Bank România
  • Cel mai bun flux (nominalizări: Alpha Bank, Garanti Bank, IDEA:BANK). Câștigător: IDEA: BANK
  • Cel mai bun credit de nevoi personale (nominalizări : Cetelem – BNP Paribas Group, IDEA:BANK, Credit Agricole). Câștigător: Cetelem – BNP Paribas Group
  • Mereu aproape de brokeri (nominalizări: Alpha Bank, BCR, IDEA:BANK).  Câștigător: Alpha Bank
  • Cea mai spectaculoasă revenire (nominalizări: BCR, OTP BANK, Unicredit Bank). Câștigător: OTP BANK
  • Cel mai bun credit ipotecar (nominalizări: BCR , Alpha Bank, Garanti Bank). Câștigător: Garanti Bank
  • Premiul special pentru educație financiară: Asociația Română a Băncilor (ARB).

Trofeul acordat acestora, marca definitiva a evenimentului industriei brokerilor din Romania, reprezinta intelepciunea, echilibrul si rabdarea – bufnita atotstiutoare -, atribute obligatorii ale unui broker dedicat, implicat si profesionist.

Pes curt, Le Chateau, sau Castelul din mijlocul orasului, a gazduit un eveniment de inalta tinuta, care a marcat totodata si aniversarea de 10 ani a asociatiei brokerilor.

Ne-au fost alaturi, ca sponsori si parteneri de eveniment, banci (OTP Bank, Alpha Bank si Idea:Bank , BCR Erste)), Cetelem si Unicredit Bank (responsabilitate sociala), companii de telecomunicatii (Telekom).

Le multumim tuturor si la buna revedere in 2019, la editia a IV-a, a Galei ARBC.

 

 

Brokerii de credite vor celebra Experienta, Excelenta si Viitorul in Servicii Financiare la Gala ARBC, Editia a III-a, 2018

Asociatia Romana a Brokerilor de Credite pregateste cea de-a treia editie a evenimentului sau anual, Gala ARBC Experienta, Excelenta si Viitor in Servicii Financiare.

Vor fi prezentate rezultatele deosebite din 2017 ale membrilor asociatiei si vor fi premiate inovatia, realizarile si activitatea care au contribuit la dezvoltarea si consolidarea parteneriatelor si cresterea calitatii serviciilor financiare. Vor fi decernate premii pentru cele mai bune produse bancare, cel mai bun flux, cea mai buna retea, cel mai aproape de brokeri, educatie financiara, cea mai spectaculoasa revenire si banca anului.

Sunt invitati 120 de reprezentanti de marca din industria financiar-bancara, Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, colaboratori si parteneri, sa participe alaturi de membri ARBC la o seara speciala.

Gala va avea loc in data de 21 martie la castelul din inima capitalei Le Chateau, va fi prezentata de Stelian Muscalu si ilustrata cu proiectii 3D de Les Ateliers Nomad.

Evenimentul este sponsorizat de OTP Bank (Gold), Alpha Bank si Idea:Bank (Silver), BCR Erste si Telekom (Bronze), Cetelem si Unicredit Bank (responsabilitate sociala).

 

Cresterea ROBOR

Indicele ROBOR s-a dublat in ultima sapatamana. Desi suna alarmant, cresterea nu este una de speriat, mai ales daca analizam fluctuatia din ultimii 7 ani a cotatiei interbancare.

Chiar de la sfarsitul sapatamanii trecute, Liviu Andrei, managing partner Alliance Finance Broker, declara pentru wall-street.ro: "Cotatiile Robor din ultimii ani au reprezentat o situatie anormala. Cresterea ROBOR este o revenire la normalitate. Nu cred ca se astepta cineva ca ROBOR sa ramana foarte mult timp sub 1%. Sa nu uitam ca acum patru ani depasea 4%."

Sa luam cazul unui credit Prima Casa, de 230.000 lei (ap. 50.000 euro), obtinut in octombrie 2011. La acea data, ROBOR 3M era 6,2%! Cu o marja fixa de 2% rezulta o dobanda anuala de 8,2%, cu o rata lunara de 1.720 lei! De atunci, ROBOR a tot scazut, pana la valoarea minima de 0,69%, atinsa in 2016. Dobanda devenise astfel 2,69%, iar rata scazuse pana la 932 lei. Cresterea din aceasta saptamana la 1,78% a ROBOR a urcat rata la 1.069 lei, cu multa sub valoarea din 2014, sa nu ma vorbim de cea din 2012 sau 2013.

Data 06-Oct-11 06-Oct-12 06-Oct-13 06-Oct-14 06-Oct-15 06-Oct-16 06-Oct-17
ROBOR 3M 6,20% 5,62% 3,29% 2,94% 1,43% 0,69% 1,78%
Rata 1.720 lei  1.627 lei  1.276 lei  1.226 lei  1.024 lei  932 lei  1.069 lei 

De ce a crescut ROBOR acum? "Ne-am fi asteptat ca fluctuatiile ROBOR sa fie influentate de cele ale EURIBOR. Vedem insa ca EURIBOR nu s-a modificat deloc, ceea ce inseamna ca modificarile din piata financiara romaneasca sunt favorizate doar de factori interni. Pastrand aceasta logica, ar fi de asteptat ca, dupa ce se termina aceasta perioada in care statul atrage foarte multi bani (lei) la buget, sa avem parte de ajustari ale Robor. Daca doar acesta este motivul real al majorarii dobanzilor, avem de-a face cu o situatie conjuncturala, care influenteaza negativ piata, nefiind vorba despre o crestere <naturala>", a declarat pentru wall-street.ro Liviu Andrei, managing partner Alliance Finance Broker.

Despre aceste calcule puteti vedea imagini la Stirile DIGI 24 TV!

Echipa AFB.